المقومات الجغرافية لإنتاج الخضروات في منطقة الجزيرة
بين كربلاء والنجف وآفاقها المستقبلية
رسالة تقدمت بها
أسيل فاضل أيوب
إلى مجلس كلية الآداب في جامعة الكوفة وهي جزء متطلبات نيل درجة ماجستير / آداب في الجغرافية
بإشراف
الأستاذ المساعد الدكتور
محمود بدرعلي السميع
1425هـ - 2004م
الموضوع |
الصفحة |
فهرست المحتويات |
أ |
فهرست الجداول |
ث |
فهرست الأشكال |
د |
فهرست الملاحق |
س |
المقدمة |
1 |
الفصل
الأول:- الأهمية الغذائية والاقتصادية لمحاصيل الخضروات وتطور زراعتها في العراق
ومنطقة الدراسة |
6 |
تعريف
بأنواع محاصيل الخضروات التي تزرع في منطقة الدراسة |
6 |
1- الطماطة |
7 |
2- البصل |
8 |
3- الثوم |
11 |
4- الخيار |
11 |
5- البطيخ |
12 |
6- الرقي |
13 |
تطور زراعة
الخضروات في العراق |
14 |
تطور المساحة
المزروعة وإنتاج الخضروات في العراق |
21 |
زراعة
محاصيل الخضروات في منطقة الدراسة وتطورها مساحة ً وإنتاجاً |
38 |
الفصل
الثاني:- المقومات الطبيعية لزراعة وإنتاج
الخضروات في منطقة الدراسة |
58 |
الموقع |
58 |
التكوين الجيولوجي
|
60 |
الموضوع |
الصفحة |
السطح |
64 |
المناخ |
69 |
1- الإشعاع الشمسي |
69 |
2- درجة الحرارة |
72 |
3- الأمطار |
80 |
4- الرطوبة النسبية
والتبخر |
85 |
5- الرياح |
86 |
التربة |
91 |
الموارد المائية |
101 |
الفصل الثالث :- المقومات
البشرية لإنتاج الخضروات في منطقة الدراسة |
109 |
نظام حيازة الأرض |
109 |
الأيدي العاملة |
111 |
السياسة الزراعية |
113 |
التسويق |
125 |
ممارسات
الري وطرائق ايصال المياه إلى الخضروات المزروعة |
146 |
العمليات الزراعية |
148 |
1- حراثة الأرض وشق الخطوط الزراعية
(المروز) |
150 |
2- موعد وطريقة زراعة الخضروات |
151 |
3- ري نباتات
الخضروات المزروعة ورعايتها ووقايتها |
153 |
الفصل
الرابع:- الآفاق المستقبلية لتنمية وتطوير زراعة وإنتاج الخضروات في منطقة
الدراسة |
160 |
الموضوع |
الصفحة |
أولاً:- المشاكل
التي تواجه زراعة إانتاج الخضروات في منطقة الدراسة |
160 |
أ- المشاكل الطبيعية
|
160 |
ب- المشاكل البشرية |
164 |
جـ - المشاكل الحياتية (Biological) |
171 |
ثانياً:-
تنمية وتطوير الأنتاج الزراعي في منطقة الدراسة |
179 |
نتائج الدراسة |
196 |
استمارة الاستبيان |
202 |
المصادر |
204 |
الملاحق |
217 |
الخلاصة باللغة الإنكليزية |
1 |
بسم الله الرحمن الرحيم
المقدمة
تعد
زراعة محاصيل الخضروات إحدى الأنشطة الاقتصادية التي تمارس من قبل كثير من شعوب
العالم, ويعد هذا النشاط أحد الأركان المهمة في الإنتاج الزراعي، إذ تمتد زراعتها إلى
جذور تاريخية قديمة، حيث تم ممارستها من قبل سكان الحضارات القديمة التي ظهرت في
بلاد وادي الرافدين, وفي الوقت الحاضر يكتسب الاهتمام بزراعة وإنتاج الخضروات
أهمية كبيرة في حياة المجتمعات على اختلاف مستوياتها المعيشية ودرجة تطورها، ويعود
ذلك لأهمية مثل هذا الإنتاج في سد حاجة السكان من منتجاته الزراعية، ولأهميتها الغذائية
الكبيرة وقدرتها على الإسهام في سد حاجة جسم الإنسان من العناصر والمواد الغذائية،
هذا فضلا ً عن استخدام بعض أنواع الخضروات في مجالات الطب الحديث والطب الشعبي،
وتشير معاجم اللغة إلى أن (الخضرة) تعني اللون الأخضر، و(أخضر الشيء اخضراراً)(1).
تعتبر محافظتي كربلاء والنجف من محافظات القطر
المهمة في الإنتاج الزراعي إذ تحتل محافظة النجف المركز الأول في المساحة المزروعة
وإنتاج محصول الرز في القطر، كما تتبوأ محافظة كربلاء مركزاً متقدماً في إنتاج
الحمضيات وبخاصة البرتقال، هذا فضلاً عن اسهامها في إنتاج الكثير من المحاصيل
الزراعية الأخرى ومنها إنتاج الخضروات (الطماطة المغطاة – الثوم- البصل الأخضر-
خيار الماء- البطيخ – الرقي) التي شهدت زراعتها توسعاً كبيراً في منطقة الجزيرة
الصحراوية الممتدة ضمن أراضي المحافظتين(*) حتى أصبح إنتاجهما من هذه المحاصيل ولاسيما الأربعة الأولى منها
يحقق الاكتفاء الذاتي ويسهم بسد جزء من حاجة الأسواق المجاورة (محافظات الفرات
الأوسط) والمحافظات البعيدة (المحافظات الوسطى وكذلك الجنوبية والشمالية). ويعد
هذا التوسع الكبير في المساحات المزروعة بالخضروات وظهور زراعة تجارية متخصصة بإنتاجها
وقلة الدراسات الجغرافية التي تناولت هذا النشاط في المنطقة من الدوافع والأسباب
الرئيسة التي حدت بالباحثة إلى اختيارها موضوعاً للدراسة.
قد
يبدو لنا أن هذه الدراسة تتناول أحد الأنشطة الزراعية ضمن منطقة محددة, إلا أن
دراسة هذا النشاط وتحليله بعمق قد يكشف لنا الإمكانيات المستقبلية له، إذ أصبحت
الدراسات لا تحدد بحجم معين من الظاهرات، وإننا سنجد مستقبلاً رسائل علمية جغرافية
تتناول دراسة التوزيع المكاني لظاهرة أو مجموعة من الظواهر على نطاق محدود كأن
تكون مؤسسة واحدة مثل توزيع اقسام مستشفى أو أبنية جامعة إذ أن الاهتمام بالكل
يوجب الاهتمام بالجزء.
تهدف
هذه الدراسة إلى كشف صورة إنتاج الخضروات في منطقة الدراسة وتحليل المقومات
الطبيعية و البشرية والاقتصادية بمقدار علاقتها بهذا النشاط, وإمكانية تطويره
وتنميته من خلال تشخيص المشاكل التي تعوق هذه التنمية وسبل معالجتها والحد من تأثيرها.
أما مشكلة البحث فيمكن صياغتها بالأسئلة التي
تتطلب الإجابة عليها الحلول المناسبة.
هل
يمكن زيادة إنتاج الخضروات في المنطقة كماً ونوعاًعلى وفق المقومات الجغرافية لها؟.
وكيف ؟ وإن هذا السؤال يتضمن أسئلة ثانوية تتطلب
الإجابة عن الأتي:-
1-
ما مقومات زراعة وإنتاج الخضروات في منطقة الدراسة؟.
2-
ما طبيعة إنتاج الخضروات في المنطقة خلال المدة (1991-2001م) ؟.
3-
كيف يمكن تطوير هذا الإنتاج وتنميته في المنطقة؟.
وفضلاً عن إن هذه الأسئلة تتضمن أسئلة فرعية أخرى
تتطلب الإجابة عن الآتي :-
1-
هل
يمكن التوسع بالوحدة المساحية المزروعة بالخضروات موضوع الدراسة ؟ وكيف ؟.
2-
هل
يمكن رفع انتاجية الوحدة المساحية المزروعة بهذه الخضروات ؟وكيف؟
أما فرضية البحث فقد تمت صياغتها بالآتي :-
يأتي
نجاح زراعة الخضروات في منطقة الدراسة نتيجة لتوفر ظروف طبيعية وبشرية ملائمة وبالإمكان
التوسع في هذا النشاط مستقبلا, وأن مايحصل فيها يشبه ما حصل في منطقة إنتاج
الخضروات في محافظة البصرة (ولذا يمكن الإستفادة من خبرات مزارعي البصرة في هذه
المنطقة).
لقد
اعتمدت الدراسة المنهج المحصولي The
Commodity Approach الذي بموجبه تتم دراسة محصول زراعي معين وذلك بالتعرف على المحصول من
حيث طبيعته وموطنه الأصلي وتاريخ زراعته واستخداماته وتحديد العوامل الجغرافية الأكثر
تأثيراً في إنتاجه. ولكون هذا المنهج لا يعطي الدراسة موضوعيتها وتكاملهاووضوحها
لذا فقد تم استكماله بالمنهج الأصولي
Approach The Principilec
الذي يقوم على تحديد وتقييم العوامل الجغرافية التي تتحكم في الإنتاج
الزراعي من حيث نسبة وجودها ودرجة ملائمتها للإنتاج الزراعي بشكل عام أو لنوع معين
من المحاصيل الزراعية. واتبعت الباحثه كذلك المنهج العلمي المعاصر القائم على
الملاحظة والربط والتحليل في التعرض للواقع الزراعي والعوامل البشرية والطبيعية
المؤثرة فيه والمشكلات التي يعاني إنتاج الخضروات منها في محاولة لايجاد الحلول
المناسبه لها والسبل الكفيلة لتنميتها.
لقد استعانت الباحثة في دراستها بكل ما أمكنها
الوصول إليه من بحوث ودراسات تتناول إنتاج الخضروات التي تم وضعها من قبل مختصين
في النشاط المذكور, فضلاً عن البحوث والمنشورات في المجلات العلمية والمثبتة في
هوامش الرسالة, وتطلب انجاز هذه الدراسة فضلاً عن الدراسة المكتبية الدراسة
الميدانية والتي كان لها دور واضح في الوصول إلى المعلومات التي
تطلبتها الدراسة, لقد كان لهذا الأسلوب بالرغم من الصعوبات التي رافقته الدور
الكبير في سد الثغرات في المعلومات غير المتوفرة التي لم تستطيع الباحثة الحصول
عليها من خلال دراستها للوثائق والمطبوعات المتيسرة عن المنطقة، إذ تم مراجعة
الدوائر ذات العلاقة في محافظة بغداد ومحافظتي كربلاء والنجف التي رفدت الدراسة
بالمعلومات والبيانات الإحصائية التي تتعلق بالمساحة المزروعة وإنتاج الخضروات
موضوع الدراسة على مستوى القطر والمنطقة للمدة (1991-2001م). وكان للزيارات
الميدانية المتكررة طيلة أيام الدراسة لمزارع الخضروات في المنطقة دورها في استقاء
المعلومات من المزارعين والفلاحين مباشرةً والتي تمثلت بالعمليات الإنتاجية ومراحل
الإنتاج والمشاكل التي تواجه هذا النشاط ، هذا فضلاً عن توزيع استمارة استبيان على
عدد من المزارعين التي تضمنت الأسئلة ذات العلاقة بالموضوع والمثبتة ضمن ملحق
الرسالة. وكان للمقابلات التي أجرتها الباحثة مع عدد من المسؤولين في الدوائر ذات
العلاقة وعدد من أصحاب المكاتب الزراعية في المحافظتين دورها في توفير كثير من
المعلومات التي تطلبها البحث، يضاف إلى ذلك المقابلات التي تمت مع عدد من أصحاب
المكاتب التسويقية في مراكز التجميع في المحافظتين وعدد من باعة المفرد وأصحاب
وسائط النقل ممن لهم علاقة بالنشاط التسويقي للخضروات.
أما الدراسات السابقة فليس هناك ما يشير إلى
وجود دراسة مستقلة لمنطقة الدراسة تتناول موضوع إنتاج الخضروات من وجهة نظر
جغرافية, رغم أن المنطقة بحاجة إلى مثل هذا النوع من الدراسة لتسليط الضوء على
المنطقة وتحاول أن تعطي استنتاجات علمية وتخطيطية لتطوير المنطقة يمكن الأخذ بها
مستقبلاً. إلا أن هناك عدد من الدراسات سواء أكانت بحوثاً أم كتباً منهجية ورسائل وأطاريح جامعية،
فضلاً عن الدراسات الاقتصادية التي تناولت الإنتاج الزراعي بصورة شاملة وزراعة وإنتاج
الخضروات على مستوى القطر أو بعض المحافظات.
غير أن من الدراسات الجغرافية التي عاصرت قيام
وتوسع هذا النشاط في المنطقة وذوات العلاقة ببعض الجوانب التي تناولتها دراستنا
تلك الدراسة التي قدمها السيد كفاح صالح بجاي الأسدي والموسومة (تقدير المتطلبات
المائية لزراعة محصول الطماطة في نطاق الحافات
الشرقية من الهضبة الغربية في العراق)(1), وقد تناولت هذه الدراسة تقدير الاحتياجات المائية لواحد من المحاصيل
المزروعة في المنطقة وفي منطقة الدراسة ضمن محافظة كربلاء. أما الدراسة الثانية
فكانت للسيد علي صاحب الموسوي والموسومة (العلاقات المكانية بين الخصائص المناخية
في العراق واختيار اسلوب وطريقة الري المناسبة)(2) وهي دراسة تناولت الظروف المناخية وعلاقتها
بطرائق الري المستخدمة في القطر. وقد تضمنت تحديد طريقة الري المناسبة للظروف
المناخية في منطقة الدراسة ضمن محافظة النجف فضلاً عن عدد من الدراسات العلمية
الهيدرولوجية والزراعية التي تناولت هذه الجوانب في منطقة الدراسة. (*)
تقع
هذه الدراسة في أربعة فصول فضلاً عن المقدمة، تناول الفصل الأول منها تعريف بمحاصيل
الخضروات موضوع الدراسة وبيان أهميتها الغذائية والاقتصادية وأسباب تطور زراعتها،
فضلاً عن دراسة وتحليل تطور المساحات المزروعة وإنتاج هذه الخضروات في القطر
ومنطقة الدراسة. وتضمن الفصل الثاني دراسة المقومات الطبيعية ذوات العلاقة بزراعة
وإنتاج الخضروات في المنطقة والمتمثلة بالموقع الجغرافي، التكوين الجيولوجي، السطح،
المناخ، التربة، الموارد المائية. وتطرق الفصل الثالث إلى المقومات البشرية التي
لها علاقة بنشاط إنتاج الخضروات في المنطقة من نظام حيازة الأرض وملكيتها،
والأيدي العاملة الزراعية، والسياسة الزراعية، والتسويق، وممارسات الري، والعمليات
الزراعية التي يتطلبها هذا النشاط.
أما
الفصل الرابع فقد بحث المشاكل الطبيعية والبشرية والبايلوجية التي تواجه تطوير
وتنمية زراعة الخضروات في المنطقة ثم تناول سبل معالجة هذه المشاكل والحد منها
لغرض تطوير وتنمية النشاط المذكور في المنطقة مستقبلاً، وتضمنت الرسالة في نهايتها
جملة من الاستنتاجات وعدداً من الملاحق مع قائمة بالمصادر التي تم الاستعانة بها
مع خلاصة باللغة الإنكليزية.
وفي الختام أحمد الله وأشكره أن أنعم علينا في اتمام هذه الرسالة، وعرفاناً مني بالجميل أتقدم بجزيل شكري وتقديري إلى كل من اسهم ومد يد العون في انجاز هذه الدراسة لهم مني كل التقدير والاحترام .
الطالبة أسيل فاضل أيوب
(1) كفاح صالح بجاي الأسدي ، تقدير المتطلبات المائية لزراعة
محصول الطماطة في نطاق الحافات الشرقية من الهضبة الغربية في العراق، أطروحة
دكتوراه ، كلية الآداب, جامعة البصرة, 1997, غير منشورة.
(2) علي صاحب
الموسوي ، العلاقة المكانية بين الخصائص
المناخية في العراق واختيار أسلوب وطريقة الري المناسبة ، أطروحة دكتوراه ،كلية
الآداب ،جامعة البصرة ، 1996, غير منشورة.
(*) من هذه الدراسات :-
1 - سوسن مجيد علي ، مستقبل استثمار المياه
الجوفية لحشرج الدبدبة في منطقة
الجزيرة بين كربلاء والنجف ، رسالة
ماجستير ، كلية العلوم ، جامعة بغداد ،1994 ،غير منشورة.
2- سعدون عبد الهادي سعدون العجيل ، تأثير الملوحة
والمخلفات العضوية والتغذية الورقية في نبات الطماطة في منطقة النجف الصحراوية ، أطروحة دكتوراه, كلية الزراعة ، جامعة بغداد ،1997 ، غير منشورة.
3- خالد عبد مطر اللامي ، تأثير طريقة وموعد
الزراعة في نمو وحاصل الطماطة في المنطقة الصحراوية في كربلاء، رسالة ماجستير ،
كلية الزراعة ، جامعة بغداد ،2002 ، غير منشورة.
The Geographic Constetuents for Vegtables production in the AGazeera between Kerbala and Najaf and its future horizons
Assistant Professor Dr.
Mehmod Bedir ali ALSemeea
2004 A.D. - 1425 A.H
Abstract
This thesis deals with the geographical requirements for growing and producing crops of vegetables (tomato, green onion, garlic , cucumber ,melon and water melon) in the desert area between Najaf and Kerbala nutritive economic importance and the area of study is considered one of the important areas for producing these crops in the country at the present time.
The study falls into four chapters . The
first chapter deals with the definition of the crops mentioned above and their
putritine and economic importance and the development of their cultivation in
the country and the study and analasis of the reasons behind this developemlnt
. It is clear that the above-mentimed crops are of a high nutritive importance
for human body since It contains many types of nutritive materal and miseral in
addition to their economic importance since some of them constitute rowmaterals
for many industries especially tomato crop . the cultination of these crops has
wittnemed eopansion in the country and the area of study in particular
for many reasons . preeminent of all is the wide demand of the crops mentioned
above as a result of the increase of the number of population and their higher
standard of living and their knowledge of nutrition in addition to the
development in marketing owing to the developed roads and means of
transport.
It is also
clear that the area of study participates to great extent in supplying the
gocal markets and the markets of the neighbouring goresnanates and the distant
ones .
The second chapter explores the
geographical requinements for the cultination and producing of the six
vegetable crops in the area of the study which are represented by the
geographical location of the area , the geological formation,and the features
of the surface , climate soil and water sources . It is obvious that the
location of the area of the stady in the middle of the distance between the
holly cities of Najaf and kerbala and its being linked to the two cities and other
governasates of the country by pared roads , has helped in the m marketing
procen . The surface of thearea , which is nomore than (23-25M) higher than the
sea level with gradual slope to ward the east and the north east , is suitable
for agricultural agtivity and procenes and the use of the machine to achieve
these procemes and making roads for transport .
As for the climate
of the area , the sun radiation and the degrees of heat are suitable for
cultivating and prodacing the vegetables concerned in their suitable time with
the exception of cases of extremes in
the increase of sun radiation and the degrees of heat which may oceur on the
days of the hot months in summer which causes an activity of vaporizeition and
transpiration which accompany the start of the cultivation of the primary crop
– tomato and which is considered one of the
reasons of the failure of cultivation and using large quantities of
seeds in addition to losses in water and increase of salinity in the soil which leads to the withering and
the death of the crops . there fore the farmers resort to the reduction of such
effects by growing wide leave vegetables which grow quickly like cucumber melon
, water melon before growing tomato inorder to secure shade for the tomato
plant in addition to increas the irrigation process by openating the irrigation
system for all the hours of the day and some hours at night , in addition to
the irrigation with unduground water which is relatively cold when companed
with the degree of the heat of air and the movment of the wind on the wet soil
which leads to cooling it . As for the opposing cases of heat extremes when
degrees of heat go down especially during some nights of the cold month in
winter-and growing crops not in their suitable times like tomato,farmers resort
to the use of plastic coness which ensure warmth insidethem in addition to the
use of under ground water which is relatively warm when compared with the heat
of air .
The rain,
falling on the area of the study has alimited effect on the agncul tural
activity because of . Its being seasonal, rare and ranging . Its importance
comes from its increasing the relative humidity when falling aprocess wich
reduces vaporization, transpiration and the periods of irrigation needed by the
plant in addition to its importance in clearing the soil from its salinity, and
its being the main source of increasing the under ground water used in
Agriculture .
Although
winds have positiue effect on the agricultural production, they also have a
negative effect when their speed increases in summer causing devestation to the
plants cultiualed in the area during their different periods of growth, by
their physical and mechanical effects in addition to the aresing of the soil . These effects increase twice with increase in
their speed to such an extent that they cause sand storms in the area . the
winds and storms cause negative economic effects on winter . they do harm to the plastic covers during
the covering period . They tear the covers, reduce their efficienly in protecting
the plants and its temporal duration . this leads to an increase in the cost of production .In order to reduce the effects
of this factors,The lines should be opened with the direction of the prevailing
winds (north west and north). These lines should be higher than the
neughbouring land. Inaddition to making deterrences of date palms leaves and
reeds in direction of these winds . The characterstc of the soil help to som
extent in growing vegetables. It should be of low salinity. This salinity result
from its irrigation with water of high salinity. Therefore farmers resort to
leaving the land uncultivated for more than two terms inorder to clear the
salinity of the soil by rain water. The increase of the percentage of sand
among the ingredients of the soil up to (78-7%). The soil therefore is of ahigh
drainage speed. Which is up to (6.5%) . It allows aquick access of water making
the root system of the plant wet. The water goes deeper withant making layers
of salinity around the root system . The soil is also poor in organic materials
whose percentage is no more than (0.1%). There fore farmers rely heavily on organic
and chemical fertilizers in agriculture.
In order to
reduce the quantity of water, farmers use nowadays the drops irrigation system which
is suitable for the nature of area. As aresult of the rareness of the rain and
its being seasonal and having no available sources of surface water,
agriculture depends on under ground water which has a high percentage of salt
.dissolued in it which is not suitable for agriculture except for crops
enduring salinity and a soil similar to the soil of the area for the reasons mentioned
above. The ground water quantity is limited because rains constitute its main
source.
Thus it varies both in quantity and quality every season and every year according to humidity and the density of exploitation. The third chapter deals with the human requirements for the cultivation and producing of vegetables of the study in the area, the ownership of the land, working power, the agricultural policy, the role of the cooperatives, instruction, marketing, irrigation practice, and agricultural operations. It is obvious the owner ship of the land was illegal when it beg in 1982. this led to the encouragement of this activity at the begining . Then came the application of the agrarian reform law No.117 of 1970 and then law No35 of 1983 which included the renting of lands to farmers and agricultural companses But those laws did not encourage the development of agriculture because of the limited area rented in addition to the fact that the majority of the people who rented the land are not farmers and it is clear that the main source of the working power is the poor families who migrated from the governesates of Basra and thiqaar, in addition to a limited number of families from places within the area of study. These working powers have accumulated experiences because they have practiced this activity. The employers hire temporwy workers to achieve some agricultural activities. The majority of the working powers donot get wages but a pucentage of the production after selling the crops. Ahigh percentage of these families leave the area at the end of the season owing to the luck of services. The area of the study has areliable working powers in the developing agriculture in the area represented by men of the country side in the admin is trativl units of the area. Me agricultural policy has agreat effect in developing agriculture in the area through adopting apragramme for developing cultivating and producing tomato crops in thueomtry including the area of study. The agricultural engineers, who had practised this activity in the area in private farms or through agricultural companies, participated in developing this activity through the use of modern agricultural ways. They also experimeated the cultivation of new types of high production and suitable for the area. It is obvious that the agricultural offices and farmers cooperatives working in the area have an emineut role in supporting the agricultural production through providing the requirements of agricultuse and loans. But the area suffers from lack of the necessary requirements provided by these entities and their high prices in the local market . The cooperative agricultwal bank has eeased giving loans since the mid nineties. This has its nagatve effect on the activity at the present time in addition to the lack of instruction services due to the lack in the poople in charge of this activity in that the process of marketing has role in the development of cuttinating and aclear prodncing vegetables crops(subject of the study) as aresnc of the great demand for the produced vegetables crops (subject of the study). As aresnct of the great demand for the produced vegetable in the area of study due to the increase of the population in the country and the area of the study and the development of roads of transportation and its means in the area since it is located on both sides of Kerbala-Najaf road which links it to the centers of both governesates and neighbouing and distant ones, in addition to asystem of paued primary and secondary roads which link the centres of both governesates with its adminstratiue units and the increase of the number of trucks in the country and the increase of the number of trucks in the country and the possession of such trucks by anumber of the farmers in the area. It owever, the area is in urgent need to the expansion of the paued road system and providing the farmers with trucks inorder to encourage this activity since the agricultural activity coceutrates now adays near and on both sides of the road mentioned above. It is also clear through this field study that the area of study participales in providing the neighbouring goven esates and the mid and north goveresates with its vegetable production especicelly tomato crops. The governesate of Baghdad has received the greatest marketed quantity after the markets of Najaf and Kerbala-the area of the study. The governesate of Babylon came next to Baghdad in its percentage of the marketed vegetables.
The
prevailing way of irrigation in the area of study is the drop irrigation which
is the most suitable way for the area because of the circumstances in the area
increase of the degrees of heat and its effecienly in using the irrigation
water which reaches up to (91%).
The
cultrvation processes begin with digging a well followed by ploughing and
making furrows. Then organic and chemical fertilizers are added and covered.
The irrigation system is fixed on the furrows. This procen begins at the
beginning of July and lasts up to the middle of September. The cultivation
process is done by growing the primary crop-tomato together with other summer
crops like cucumber, melon, watermelon….etc. and winter crops such as onion,
and garlic. There are areas cultivated with one crop whether it is a Summer or
a winter one. The early cultivation begins in july and it is either direct or
indirect when plants are transferred from other places. The irrigation process
is done vegulasly. The system is operated at the beginning and the end of the
season owing to the high temperature, draught, vaporization, all the day and
some hours of night. The irrigation procen is reduced in winter. There planting
is done whil chemical and organic fertilizers are added during the pevod of
growth once every two or three weeks. The crop is covered inorder to protect it
from the cold period which begins in November and ends in march. Plastic covers are used onarch
of date palsns leaves or reeds or steel bars. Insecticides and herbicides are
used. They are bought by farmers from the private bureau where farmer are
advised on how to use them .
The fourth chapter deals with the
future point of view on how to develop the cultivation and producing of vegetables
in the area . It included a study of the human, natural and life problems
facing the growth and developement of this activity. It is obvious that growing
vegetables in the area faces many problem such as the extremes in temperature
the lack fertility of the soil and its being unable to keep water and the bad
quality of the ground water used for irrigation and its limited quantity and
the negative effect of winds. The human problems are represented by the use of
the soil for other purposes such us getting sand. There is also the problem of
the ownes ship of the land , lack of services, the high costs of the
agricultural requirements and the problem of marketing.
It is also
cleare that growing vegetables in the area suffers from many agricultural
diseases.
As for ways
of developing this activity, many ideas are suggested. To solne the problems
mentioned above such us new acts and regulations for the owner of the land anew
policy of marketing, expanding the cultivated land, through agood irrigation policy
and alogrcal use of the ground water and finding new sources of water securing
services, financing agriculture, improving means of trans port and puned roads
this section of the chapter also deals with increasing the productivity of the
cultivated land through the use of new modern techniques in agriculture and
using green shields of wind and improving the physical and chemical
characterstics of the soil and baeking researches and experiments in the area .
This chapter also deals with means of expanding and developing thear,
agricultural activity through the growing of industrial crops which ha
succeeded in the area in addition to developing animal production since the
area is suitable for such an activity.
The Researcher Aseel Fadhel Ayuob
تحميل الرسالة
↓↓
↓
تحميل الرسالة من قناة التليغرام
↓↓
↓
ليست هناك تعليقات:
إرسال تعليق